VERUCILE ANOGENITALE

Verucile anogenitale sau condiloamele genitale reprezinta manifestarea cutanata a infectiei cu virusul papiloma uman HPV.
Se cunosc peste 100 de tipuri ale HPV, dintre acestea 6,11,16 si 18 fiind cele mai virulente. Tulpinile 16 si 18 sunt responsabile de  aparitia a peste 70% din cazurile de cancer de col uterin, iar cele 6 si 11 sunt frecvent incriminate in aparitia verucilor(negilor) genitale.

Transmise in proportie de 90% pe cale sexuala, acestea pot aparea si dupa folosirea unor obiecte de toaleta, lenjerii sau instrumentar medical contaminate. De aceea, folosirea prezervativului este esentiala pentru a limita transmiterea bolii, dar nu confera protectie 100%.

Cei mai multi indivizi nu sunt constienti de statusul lor si determina transmiterea virusului, ca urmare sunt necesare determinari virusologice pentru a depista existenta virusului(se crede ca aproximativ 50% dintre indivizii activi sexual sunt purtatori manifesti sau nemnifesti ai virusului).

Tratamentul vizeaza atat distrugere leziunilor existente (cel mai eficient cu laser Co2) ,cat si imunostimulare nespecifica pt a limita inmultirea virala.